Cloud Computing


IT Cloud

Cloud Computing

“If you are not in the Cloud you are not going to be in business”, este o sintagmă apărută relativ recent.

Internetul devine un instrument vital afacerile au început să migreze din mediul tradițional către Internet.

Termenul Cloud Computing, greu de tradus astfel încât să sune bine în limba română, definește un concept  IT,  dezvoltat în ultimii ani.

Cloud computing se referă la un serviciu de închiriere  a unor  resurse și servicii IT. Prin acest serviciu clientul va obține capacități de rezolvare a necesităților lui, la nivelul calității cerute în orice moment.

Din ce în ce mai multe companii aleg, ca alternativă la construirea propriilor infrastructuri IT, să-și depoziteze bazele de date sau programele pe servicii de tip cloud, având astfel acces la informații în orice moment, fără stresul întreținerii locale.

Folosirea serviciilor de tip Cloud Computing capătă popularitate datorită mobilității, disponibilității și prețului scăzut. Pe de altă parte, folosirea Cloud Computing aduce cu sine și anumite amenințări de securitate, la adresa datelor și informațiilor companiei. Privind securitatea există soluții de înalt nivel, care pot asigura rezolvarea oricărei probleme de securitate a informațiilor.

Cloud Computing permite accesul, printr-o rețea de calculatoare, convenabil și la cerere, la un fond comun de resurse de calcul, configurabil dinamic. Aceste resurse pot fi găsite rapid și usor, prin interacțiunea cu un furnizor de resurse și servicii (provider).

Caracteristici esențiale : serviciu la cerere, acces prin rețea, punerea în comun a resurselor, elasticitate, control și optimizarea resurselor.

Modelele de servicii se împart în :

  • Software as a Service (SaaS) – aplicațiile informatice și datele aferente sunt stocate într-un centru de date și sunt oferite utilizatorilor la cerere. Acest serviciu oferă un stadiu de lucru ridicat. Se folosește pentru aplicații colaborative, mobile, etc.;
  • Platform as a Service (PaaS) – mediile pentru aplicații dezvoltate intern, dar folosind standarde clare (tip baze de date, tip soluții de sisteme de operare, etc);
  • Infrastructure as a Service (IaaS) – un ansamblu de componente aparent hardware (putere procesare, memorie, spațiu de stocare), dar în același timp virtuale si elastice, care de obicei reprezintă standarde uzuale pentru sisteme hardware (servere, medii de stocare, rețele etc.).

Modelele de implementare se împart în :

  • Servicii private – Private cloud Soluția este disponibilă doar în interiorul unei organizații ce înglobează mai mulți consumatori. Infrastructura poate fi deținută, configurată și utilizată de organizația respectivă sau de terți, ori combinații ale celor două variante. De cele mai multe ori, în mod eronat, se folosesc soluții de virtualizare internă prin care se optimizează folosirea resurselor hardware;
  • Servicii publice – Public cloud – Sistemele sunt deschise și disponibile în orice moment, oricui are nevoie.

Folosirea soluțiilor de tip cloud computing oferă organizațiilor posibilitatea de a centraliza managementul produselor software pe care le folosește și a spațiilor de stocare pentru date virtuale, cu asigurarea unor servicii eficiente, fiabile și sigure pentru utilizatorii lor.

Principalele avantaje sunt urmatoarele :

  1. Clienții plătesc doar pentru instrumentele de care au nevoie la un moment dat, ceea ce duce la reducerea costurilor companiei cu licențele sau întreținerea. Aceștia nu mai trebuie să platească pentru suite complexe de software specializat;
  2. Clienții nu mai trebuie să aibă o întreagă infrastructură hardware, deoarece pot avea acces la servicii doar cu ajutorul unui navigator specializat. Iarăși costurile companiei scad, deoarece se plătesc doar costurile generate de folosirea serviciului de cloud computing;
  3. Clienții au acces la servicii oriunde și oricând, deoarece acestea sunt disponibile prin cloud computing și pot fi accesate de pe orice dispozitiv care are legătura necesară și aplicația specifică (ex. browser web);
  4. Cloud computing dărâmă bariera ce ținea departe companiile mici și mijlocii de beneficiile date de instrumente avansate. Acest fapt se datorează costurilor mai mici față de aplicațiile specializate și complexe.

Concluzii :

Serviciile cloud computing sunt o caracteristică absolut necesară pentru zona de afaceri din zilele noastre, ajutând companiile să ia decizii proactive, bazate pe cunoaștere, și oferind acestora tendințele viitoare și comportamente predictibile în dezvoltarea mediului de afaceri.

Servicii Cloud Computing oferite de Koan Service :